De Schutterij

Schuttersvereniging St. Anna - Oud-Zevenaar

De schutterij

Oorsprong en leven

Oud-Zevenaar is een kerkdorp in de streek de Liemers en rijk aan bezienswaardigheden.

Zo heb je er de St. Martinuskerk, havezaat Camphuysen en het Rijnstrangen gebied.

Het dorp kent vele verenigingen die allen wel op de een of andere wijze met elkaar zijn verbonden.

Het St. Anna Gilde (uit 1483) en Schuttersvereniging St. Anna zijn wel oudste verenigingen in het dorp

De schuttersvereniging St. Anna is opgericht op 13 september 1873 door zo'n 30 leden.

In 1927 kreeg het een eigen schuttersgebouw aan de Babberichseweg 58 alwaar het nog steeds gezeteld is.

Vanuit de schutterij hebben weer andere verenigingen hun oorsprong gevonden zoals de Harmonie St. Martinus (1947), Drumfanfare St. Anna (1950), Schietvereniging St. Antonius (1951), Handboogvereniging St. Anna (1985), Carnavalsvereniging De Nachtuulen (1958).

 

Momenteel kent de schuttersverenigingen 340 leden.

 

De doelstelling van de schuttersvereniging is bevordering van de leefbaarheid binnen de gemeenschap van Oud-Zevenaar, het behouden van de dorpscultuur met een eigen gezicht en het organiseren van traditionele dorpsfeesten en andere evenementen. Het actief betrekken van de jeugd bij culturele activiteiten en festiviteiten.

Het schuttersgebouw

Het schuttersgebouw dateert uit 1927 en heeft in de loop der tijd diverse verbouwingen ondergaan om aan de wensen tegemoet te komen.

 

Allereerst de parkeerplaats waar zo'n 80 auto's geparkeerd kunnen worden, het gehele terrein is voorzien van verlichting.

 

De grote feestzaal kenmerkt zich door een ruime dansvloer van 9x26 mtr, in de zijvleugels bevinden zich de tafels met banken of stoelen, dit afhankelijk van het evenement.

Het podium heeft een afmeting van 4,5x14 mtr en is voorzien van moderne podiumverlichtingsregeling.

 

De bar bevindt zich naast de entree en keuken. De grote zaal kan in aparte delen worden gesplitst zodat ook kleinere bijeenkomsten hier kunnen plaatsvinden. De zaal kent ook een verlichtingsregeling.

De verwarming van de zaal gebeurt d.m.v een heteluchtverwarmingsysteem.

De grote zaal biedt maximaal plaats aan 800 bezoekers.

 

Verder is er nog een kleine zaal 'Anneke' geheten alwaar diverse kleinere activiteiten kunnen plaatsvinden.

We kennen een moderne toilettengroep met invalidentoilet welke voorzien is van de nodige hulpmiddelen.

Het gebouw voldoet volledig aan de door de overheid gestelde veiligheidseisen betreffende nooduitgangen en blusinstallaties.

 

In het gebouw vinden vaste activiteiten plaats zoals repetities van de zusterverenigingen verder worden er diverse evenementen in georganiseerd zoals kermis, schuttersfeest, carnaval, concerten en diverse vergaderingen.

Verdere evenementen zoals kunstmarkt en rommelmarkt. De zaal voldoet aan alle eisen die goedgekeurd zijn door gemeente,brandweer en politie. Het gebouw beschikt ook over diverse ruime nooduitgangen volgens de nieuwste eisen.

 

Bijdrage sponsoring

Schutterij St.Anna probeert voor verenigingen en individuen die gebruik maken van ons gebouw de kosten op een redelijk niveau te handhaven omdat wij ook beseffen dat deze verenigingen een betaalbaar onderkomen nodig hebben. Omdat de schutterij geen commerciële onderneming is, moeten alle kosten van leden, verenigingen en festiviteiten komen.

Vooral de laatste jaren zijn de kosten enorm gestegen door hogere inkoopprijzen en sterk stijgende energiekosten waardoor dit steeds moeilijker wordt.

Door sponsorinkomsten te genereren willen we bereiken dat vele verenigingen en individuen gebruik kunnen blijven maken van ons schuttersgebouw. Veel aandacht gaat hierbij uit naar het betrekken van de (Oud-)Zevenaarse jeugd bij de diverse culturele activiteiten.

De sponsoring is niet een eenzijdige actie van u naar onze vereniging. De vele bezoekers van ons schuttersgebouw en de lezers van onze website en het schuttersblaadje merken uw sponsoring op!

Copyright © Schuttersvereniging St. Anna, Oud-Zevenaar - Wepdiezainer -

Volg ons ook op: