Geschiedenis

Schuttersvereniging  St. Anna  -  Oud-Zevenaar

Geschiedenis

Het schutterswezen vindt zijn oorsprong in het Middeleeuwse verleden. De eerste schuttersgilden stonden in voor de bescherming van de burgerij, de verdediging van muren en grachten en voor de handhaving in orde en tucht. Natuurlijk ontbrak in het schutterswezen het feest- en spelelement niet.

In 1873 is in Oud-Zevenaar door zo’n 30 leden de Schutterij opgericht. In 1927 kreeg het een eigen schuttersgebouw aan de Babberichseweg 58 te Oud-Zevenaar alwaar het nog steeds gevestigd is.

Momenteel kent de schuttersvereniging 340 leden. De doelstelling van de schuttersvereniging is bevordering van de leefbaarheid binnen de gemeenschap van Oud Zevenaar, het behouden van de dorpscultuur met een eigen gezicht en het organiseren van traditionele dorpsfeesten en andere evenementen.


Als de Schutterij uittrekt lopen ook Harmonie St. Martinus en Drumfanfare St. Anna mee. Ook wordt deelgenomen aan diverse concoursen in binnen- en buitenland zoals kringdagen, Landjuweel, Federatieve en Europese schuttersconcoursen. Daarnaast verleent de schutterij haar medewerking aan inhuldigingen bij lokale autoriteiten en demonstratie.

St. Anna in de zeventiger jaren.


Alouis Geerling heeft een filmpje op YouTube gezet en wil die graag met ons delen.


Geschiedenis in jaartallen

1991   Jeugdvereniging St. Anneke ontstaat


1985   Vanaf 1 april maakt Handboogvereniging St. Anna onderdeel uit van de schutterij.


1958   Carnavalsvereniging De Elfjes wordt op 2 februari opgericht, op 11 november 1968 omgedoopt naar Carnavalsvereniging De Nachtuulen. Sinds carnaval 1969 tevens een Majorettengroep.


1951   Schietvereniging St. Antonius wordt op 6 oktober opgericht. In 1965 krijgen zij een eigen lokaal.


1950   Statutaire oprichting Tamboercorps St. Anna op 8 juni, in december 1992 omgedoopt naar Drumfanfare St. Anna.


1947   Vanuit Harmonie Vrede en Vriendschap ontstaat op 16 mei Harmonie St. Martinus. Vanaf dat moment zijn ze zelfstandig en hebben eigen statuten.


1873   Op 13 september 1873 wordt officieel Schuttersvereniging St. Anna opgericht, met eigen statuten en reglement.

Copyright © Schuttersvereniging St. Anna, Oud-Zevenaar   -   Wepdiezainer   -

Volg ons ook op: