De Schutterij

Schuttersvereniging  St. Anna  -  Oud-Zevenaar

De Schutterij

Oorsprong en leven

Oud-Zevenaar is een kerkdorp in de streek de Liemers en rijk aan bezienswaardigheden.

Zo heb je er de St. Martinuskerk, havezaat Camphuysen en het Rijnstrangen gebied.

Het dorp kent vele verenigingen die allen wel op de een of andere wijze met elkaar zijn verbonden.

Het St. Anna Gilde (uit 1483) en Schuttersvereniging St. Anna zijn wel oudste verenigingen in het dorp

De schuttersvereniging St. Anna is opgericht op 13 september 1873 door zo'n 30 leden.

In 1927 kreeg het een eigen schuttersgebouw aan de Babberichseweg  58 alwaar het nog steeds gezeteld is.

Vanuit de schutterij hebben weer andere verenigingen hun oorsprong gevonden zoals de Harmonie St. Martinus (1947), Drumfanfare St. Anna (1950), Schietvereniging St. Antonius (1951), Handboogvereniging St. Anna (1985), Carnavalsvereniging De Nachtuulen (1958).


Momenteel kent de schuttersverenigingen 340 leden.


De doelstelling van de schuttersvereniging is bevordering van de leefbaarheid binnen de gemeenschap van Oud-Zevenaar, het behouden van de dorpscultuur met een eigen gezicht en het organiseren van traditionele dorpsfeesten en andere evenementen. Het actief betrekken van de jeugd bij culturele activiteiten en festiviteiten.

Het schuttersgebouw

Het schuttersgebouw dateert uit 1927 en heeft in de loop der tijd diverse verbouwingen ondergaan om aan de wensen tegemoet te komen.


Allereerst de parkeerplaats waar zo'n 80 auto's geparkeerd kunnen worden, het gehele terrein is voorzien van verlichting.


De grote feestzaal kenmerkt zich door een ruime dansvloer van 9x26 mtr, in de zijvleugels bevinden zich de tafels met banken of stoelen, dit afhankelijk van het evenement.

Het podium heeft een afmeting van 4,5x14 mtr en is voorzien van moderne podiumverlichtingsregeling.


De bar bevindt zich naast de entree en keuken. De grote zaal kan in aparte delen worden gesplitst zodat ook kleinere bijeenkomsten hier kunnen plaatsvinden. De zaal kent ook een verlichtingsregeling.

De verwarming van de zaal gebeurt d.m.v een heteluchtverwarmingsysteem.

De grote zaal biedt maximaal plaats aan 800 bezoekers.


Binnen ons schuttersgebouw hebben wij een gezellige bruine kroeg: De Nachtwacht. Hier kunnen onze verenigingen terecht voor een gezellige nazit, vergaderingen en kleinere evenementen. Ook zijn hier regelmatig activiteiten voor leden en van onze jeugdclub JOZ. De Nachtwacht heeft een eigen bar met tap, gezellige inrichting en natuurlijk is hier de ‘Old Sènderse Nachtwacht’ te bewonderen.


In het gebouw vinden vaste activiteiten plaats zoals repetities van de zusterverenigingen verder worden er diverse evenementen in georganiseerd zoals kermis, schuttersfeest, carnaval, concerten en diverse vergaderingen.

Verdere evenementen zoals kunstmarkt en rommelmarkt. De zaal voldoet aan alle eisen die goedgekeurd zijn door gemeente,brandweer en politie. Het gebouw beschikt ook over diverse ruime nooduitgangen volgens de nieuwste eisen.

Copyright © Schuttersvereniging St. Anna, Oud-Zevenaar   -   Wepdiezainer   -

Volg ons ook op: